Útmutató csaptelepek telepítéséhez

A csaptelepek bekötése általában könnyen elvégezhető, ennek ellenére azt javasoljuk, hogy szakember végezze a beszerelést. Nem szakszerű beszerelés esetén a csaptelep szivárog vagy a bekötés elenged ami komolyabb vizesedést is okozhat. 

Zárjuk el a víz főcsapot

Zárja el a vizet a fő vízelzáró csap elzárásával. A fő vízelzáró csap általában a vízóra előtt található, vagy azon a ponton ahol a vízvezeték bejön az épületbe, a vízcsövön. Nyissa meg a csapot, és várja meg, amíg azokból már nem folyik víz. Ha a csaphoz vezető vezetékeken egy vagy több csap van, a munka megkezdése előtt zárja el azokat.

A mosogató vagy mosdó csaptelepek esetében egy hideg és egy meleg vizes sarokcsap vagy sarokszelep található a fal alsó részén amelyekre a flexibilis bekötőcsövek csatlakoznak. 

Flexibilis bekötőcsövek rögzítése

A csaptelep alsó részén található belső menetes lyukba tekerjük be a flexibilis bekötő csöveket. A bekötő csövek a legtöbb csaptelep esetén a készlet része, flexibilis bekötő csövekkel együtt kerülnek forgalomba. Olyan ingatlanok esetében ahol extrém magas víznyomás tapasztalható - ilyenek lehetnek domboldali ingatlanok ahol vízművek elosztó központja még felettük helyezkedik el - érdemes egy másik, erősített flexibilis csövet beszerezni a csaptelephez. A bekötő cső külső menetes vége alatt 2 gumigyűrű van, amik a csaptelepben található vizet szigetelik el. Fontos, hogy a kis gumigyűrűk megfelelően elhelyezkedjenek és a helyükre kerüljenek a bekötés során:

A túlságosan meghúzott menet elrepedhet és szivárgást vagy intenzív vízfolyást eredményezhet, a nem eléggé betekert cső úgyszintén. Ezért fontos, hogy a flexibilis cső pont a megfelelő erősséggel és megfelelő végpontig legyen betekerve. Szintén problémához vezet, ha a cső meg van törve, visszafordul vagy szorul. A csőnek szabadon kell elhelyezkednie, nem szabad feszülnie vagy összenyomott, kicsavart álapotban lennie. A csaptelepre szereljük fel a flexibilis csövet a mosogatóra történő rögzítés előtt, a csaptelep alján található hideg és melegvizes lyukakba.

 

  

 

Csaptelep rögzítése

A csaptelepek általában a mosogatón kialakított lyukra kerülnek, néhány kivételes esetben a munkalapra telepítik, vagy fali csaptelepet választanak. A mosogatókon kialakított lyuk szabvány 35 mm-es átmérővel rendelkezik fém és gránit mosogatók esetén is. A csaptelepek rögzítő hollanderei ezzel kompatibilisek.

A csaptelepet a betekert hollanderrel és a már betekert flexibilis csövekkel helyezzük el a mosogató tetején úgy, hogy a hollander és a csövek áthaladjanak a lyukon. Ezt követően a mosogató alsó része felől a hollanderhez tartozó anyacsavart tekerjük fel addig, amíg elér a mosogató elját és fixen tartja a csapot. A végleges meghúzáshoz hasznkjunk csőkulcsot, ügyelve arra, hogy ne feszítsük meg túlságosan a hollandert, ami a gránit mosogató károsodásához vezethet. Ügyenjünk arra, hogy a csaptelep és a mosogató közötti gumigyűrű, valamint az anyacsavar és a mosogató alsó része közötti gumigyűrű is a helyén legyenek.

A rögzítést követően a flexibilis csöveket tekerjük a sarokszelepekbe, ügyelve arra, hogy a hideg és melegvizes csöveke a megfelelő kiállásba kerüljenek. Ellenőrizzük, hogy a flexibilis cső belső menetes végén a gumi tömítések a helyükön vannak. A rendszerhez történő bekötés után a vizet megnyithatjuk és tesztelhetjük a csapot működés közben. A hálózati víz elzárása gyakran azzal jár, hogy a víz újranyitásával a rendszerben lévő rozsda és szennyeződés elenged és a csapon át távozik. Érdemes ezért a perlátort eltávolítani és kitisztítani miután a szennyeződött víz távozott és a csapból már csak tiszta víz folyik.

Utólagos ellenőrzés

A csaptelep üzembe helyezését ökvetően ellenőrizzük, hogy nincs e szivárgás a bekötő csőnél, a sarokszelepeknél és a captelep tövében sem tapasztalunk vízfolyást, illetve a felső részen a csaptelep keverőkarnál.