Kerámia betétek

A csaptelepek központi alkaltrésze, amely a víz áramlását szabályozza a kerámia betét, vagy kartus. A csaptelep betétek leginkább régebbi fejlesztésű modellek esetében műanyagból készültek. A betét gyakorlati működése a két egymáson csúszó kerámia lemez, ami nyitja vagy zárja a víz útját. Fontos, hogy a kerámia lapok tökéletesen illeszkedjenek és precízen tudják szabályozni a víz útját. A kerámia lemezek mérete típusonként eltérhet, tipikus kerámia betét átmérő a 30, 35 40 és 45 mm-es méretek. A kerámia betétek mérete és formája egymástól eltérő típustól és gyártótól függően, ugyanazon az elven működnek. Ennek ellenére egy adott méretű betét nem biztos, hogy kompatibilis egy másik csaptelephez. A különböző betét méretek különböző víz áteresztő képességgel rendelkeznek és az egykaros szabályozás ezáltal eltérhet. A nagyobb méretű betétek általában precízebb szabályozást tesznek lehetővé. A csaptelep telepítése előtt ezért is fontos, hogy ne érje mechanikai sérülés a csapot (pl. leejtik), mert a kerámia betéten keletkező hajszál repedések is vízszivárgást eredményezhetnek. 

A legtöbb csaptelep esetében a kerámia betét cserélhető a csaptelep kar lecsavarozásával a betéthez hozzáférünk és lehetséges a csere. A művelet mindössze néhány percet vesz igénybe. Amennyiben kerámia betét cserét hajtunk végre, fontos, hogy a nyílások közelében elhelyezkedő bütykök nagyon pontosan illeszkedjenek a csaptelep erre a célra kialakított nyílásaiba és a rögzítés során se mozduljanak el, ezáltal garantálva, hogy a csaptelep nem fog szivárogni, a víz melléfolyni és a csaptelep rendeltetés szerűen működik majd.

Egyes design, minimál stílusú, szűk keresztmetszetű csaptelepek esetében alkalmaznak 25 mm-es kerámia betétet is.

A betét hátsó részén található fehér műanyag kar kapcsolódik a csaptelep keverőkarjához, ami le és föl mozgatható valamint tekerhető oldal irányba. A lefelé történő mozgatással a víz útja megnyílik, a jobb és balra történő forgatásnál a meleg és hidegvizes csövekből történő keverés arányát szabályozzuk.