Perlátor

A perlátor a csaptelepek kifolyó részén található alkatrész, amelyen keresztül a víz a csaptelepből távozik. A perlátor egyik funkciója, hogy biztosítsa a víz egyenletes kiáramlását a csapból, és meggátorja a víz fröcskölődését. Emellett megszűri a vízvezeték rendszerből érkező szennyeződéseket, de a vízkövet, rozsdát is.

A perlátorok vagy más néven csapvégszűrők a használatból adódóan idővel elvízkövesednek és megtelnek szennyeződéssel. A perlátor karbantartása fontos, hogy tiszta vizet kapjunk és a víz áramlása egyenletesen, a kívánt mértékben történjen. Ezért célszerű a perlátorokat alkalomszerűen a csaptelepnől eltávolítani és tisztítani. Alapos átmosással és vízkőoldószeres oldatban történő áztatással a perlátorok egyszerűen tisztíthatóak. Amennyiben idővel elhasználódnak érdemes lehet inkább újra cserélni.

A perlátor tisztításakor fontos ügyelni a tisztítást követő pontos visszahelyezésre, hogy a víztömítő gumigyűrű a perlátor cégén pontosan a helyére kerüljön.

A jelenleg forgalmazott csaptelepek többsége már víztakarékos perlátorral rendelkezik. A hagyományos perlátorokhoz képest a víztakarékos típusok. A kialakításuknak köszönhetően levegővel dúsítják a kiáramló vizet ami a felhasznált íz mértékét csökkentik, de a felhasználási komforton nem rontanak érezhetően. A víztakarékos perlátorok általában 5 liter / perc vízáteresztési mutatóval bírnak. a megtakarított vízmennyiség ellenére a víztakarékos perlátor használata mégsem javasolt ha túlságosan lefojtja az áramló víz mennyiségét, így az átfolyós falikazán nem indítja be a vízmelegítést. 

A perlátorok külső menettel rendelkeznek, amelyek a csaptelep belső menetes végéhez illeszthető. A perlátorok többsége 22 vagy 24 mm-es átmérőel rendelkezik (M22; M24). Speciális csaptelepeknél előfordul ezektől eltérő méret is. 

Emellett vannak speciális perlátorok, ezek egyike a LED világítással ellátor kivitel, amelynek a szükséges energia ellátását a kiáramló víz mozgási energiája generálja, a dinamó működési elvén alapulva. A víz hőmérsékletétől függően a LED világítás színe lehet kék, zöld vagy piros.

   

Léteznek kiegészítő perlátorok speciális funkcióval, pl. csaptelep hosszabbításra szolgáló perlátor, flexibilis csővel. Egyes típusoknál váltókapcsoló is található, így a kiáramló víz folyhat normál vagy zuhany módban.